Gott att dricka

Sommaren är här och till denna årstid är det mycket mat i fokus såsom, studentmiddagar, midsommar, kräftskivor och härliga fisk- och skaldjursrätter. Och så klart det vi kanske väntat mest på hela långa vintern, grillningen!

Sommaren består också av härliga drycker. Många föredrar en god kall öl, med eller utan alkohol. Det finns idag många bra alkoholfria öl i våra livsmedelsbutiker och på Systembolaget som är väl värda att prova.

En dryck som får ett rejält uppsving på vårkanten och sommaren är rosévinet. Jättekul att vi svenskar har upptäckt dessa härliga viner från hela världen.

Sedan har vi självklart alla trevliga vita viner som hör lite extra till på sommaren, tycker jag. Härligt friska torra viner är aldrig fel att plocka fram till den grillade fisken, skaldjuren eller till en härlig buffé. 

När man pratar om grill och sommaren så är det många som så klart tänker på ett gott kraftigt rödvin till den grillade fläskkarrén eller biffen, helt rätt säger jag, rödvinet har alltid haft en stor roll till grillad mat likväl som till de mustiga höstgrytorna.

Ett bra tips är att lägga in rödvinet i kylen en timma innan servering så det får en bra temperatur, vinet kan lätt bli för varmt om det står framme på bänken i köket eller i vinstället, med tanke på att temperaturen förhoppningsvis blir lite högre under sommaren.

Om man inte tycker om vin och öl, ja då finns det otroligt mycket annat gott att dricka. Personligen tycker jag att våra svenska äppelmuster är otroligt goda och läskande. Det har kommit ut massor av olika varianter de senaste åren och alla har de sin egen karaktär beroende på var de kommer ifrån och på vilka
äpplen de är framställda av. 

Mattias Eriksson, Sommelier
på Haugen-Gruppen ABTipsa en vän