Citronrisotto

Citronrisotto

Koka upp vatten och vitvinsfond i en kastrull. 

 

Finhacka schalottenlök och vitlök, stek med oljan i en tjockbottnad kastrull på medelvärme tills löken är mjuk men utan att få färg. Tillsätt riset och stek tills det är glansigt, nästan lite genomskinligt. Häll på vinet och låt koka in i riset helt. 

 

Häll ner ca 3 dl av den varma fondblandningen och rör om försiktigt. Upprepa att späda med 1 dl i taget. Rör om ofta och sjud på låg värme. Smaka av, riset skall ha ett litet tuggmotstånd kvar i mitten. Riset är färdigkokt efter ca 20 minuter. 

 

Riv parmesanost och citronskal fint. Rör ner riven parmesanosten med rivet citronskal och smör. Smaka av med salt. Späd ev. med mer buljong, risotton skall vara krämig och inte för fast. Låt risotton vila under lock några minuter. Pressa på citronjuicen och rör om. Servera risotton med lite rivet citronskal, riven parmesanost och krasse. 

INGREDIENSER

1 msk olivolja

3 schalottenlökar, finhackade

1 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade

300 g carnaroliris

1 liter vatten 

3 msk vitvinsfond

1 msk citronjuice

1 citron, finrivet skal

2 dl finriven parmesanost

25 g smör

 

Till servering:

1 ask krasse 

Riven parmesanost 

Rivet citronskal