Sätt ugnen på 175 grader varmluft och smörj en ugnsform (ca 25cm) med smör.
Skala och skiva potatisen i ca 4 mm tjocka skivor, perfekt att använda en matberedare eller mandolin.
Ansa purjolöken och skölj noggrant, skär i tunna slantar. Stek purjolöken i olivolja i en stor kastrull tills purjolöken mjuknat. Häll på grädde, mjölk, örtfond och salt, koka upp och lägg i all potatis. Koka under omröring på medelvärme tills gräddmjölken tjocknat till sig lite. Smaka av med salt och peppar.
Häll ner allt i ugnsformen, strö över riven ost och gratinera ca 35 - 40 minuter. Eventuellt behöver du täcka formen med folie mot slutet.
Smör till ugnsformen
2 msk olivolja
1 liten purjolök, ca 300g
900g fast potatis
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 ½ msk örtfond
Salt & peppar efter smak
1 dl riven ost
Till servering
½ dl hackad persilja