Potatisgratäng

Potatisgratäng

Sätt ugnen på 175 grader varmluft och smörj en ugnsform (ca 25cm) med smör. 

 

Skala och skiva potatisen i ca 4 mm tjocka skivor, perfekt att använda en matberedare eller mandolin. 

 

Ansa purjolöken och skölj noggrant, skär i tunna slantar. Stek purjolöken i olivolja i en stor kastrull tills purjolöken mjuknat. Häll på grädde, mjölk, örtfond och salt, koka upp och lägg i all potatis. Koka under omröring på medelvärme tills gräddmjölken tjocknat till sig lite. Smaka av med salt och peppar. 

 

Häll ner allt i ugnsformen, strö över riven ost och gratinera ca 35 - 40 minuter. Eventuellt behöver du täcka formen med folie mot slutet.        

 

Strö över hackad persilja och servera! 

INGREDIENSER

Smör till ugnsformen

2 msk olivolja

1 liten purjolök, ca 300g 

900g fast potatis 

3 dl vispgrädde 

2 dl mjölk 

1 ½ msk örtfond 

Salt & peppar efter smak  

1 dl riven ost

 

Till servering 

½ dl hackad persilja